fbpx

Du trenger ikke vaske «golvet» til jul!  

Jul, det setter i gang så mange følelser og tanker. Glede, stress, skaper splid i relasjoner, pakkekjør, pinnekjøtt, lutefisk, ribbe, vaske og bake. 

Noen elsker det, men kanskje ikke alle. Jeg vet om en gruppe som sliter med å svelge sangen «nå har vi vaska golvet og vi har børi ved». For de bør ikke gjøre det, kvinner som lever med bekkenleddsmerter. Vi kan få mer smerter av det.  

Det er ikke en sang skrevet av kvinner for kvinner. Sangen forsøker å fange essensen i julefreden som har senket seg. Samtidig som den og snakker om den lille som ligger i vugga. Men den nevner ikke om mor er rammet av bekkenleddsmerter. For det er ikke så vanlig å snakke om. 

Men tenk om vi kunne skrive om sangen. Mor hans ligg i senga, mens far hans stod å stelt`n og begge sammen lo. Kanskje vi hadde vært med på å normalisere julen for de kvinner som er rammet av bekkenleddsmerter og ikke kan gjøre alt som de tror forventes.  

Kanskje er det slik i dag at kvinner ikke baker syv slag eller vasker vegger og tak. De har kanskje kjøpt julegaver på nett på black Friday  og har booket vaskehjelp for å klare å komme i mål til jul.  

Men da er det et valg de bevisst har gjort, fordi de ønsker det slik.  

Mens forventninger er vanskelig å kjenne på når du ikke kan velge, fordi kroppen ikke spiller på lag. For det er ikke alltid det er så enkelt å være raus med seg selv der en ligger og tenker på alt som du tenker at du ønsket å gjøre til jul.  

Men er det egentlig noen som skal kikke inn i kjøkkenskapene dine til jul? Det er kanskje bare du som vet at de ikke er rene. Og blir det spist 7 slag kaker til jul?   

Tenk om du turde å gjøre ting annerledes i år, for å ta hensyn til deg selv. Hva med å invitere noen av gjestene til juleselskapet på gløgg og vasking noen dager i forveien? Kakene kan kjøpes eller de kan bakes på dugnad. Det er mye førjulsglede i samvær og latter, samtidig som du letter din samvittighet.  

Gavene kan leveres på døren, noen butikker tilbyr til og med ferdig gaveinnpakning. Før var det noe av det fineste jeg visste, å skape vakre innpakninger. Og det har vært noen av det vanskeligste for meg å legge bort. Nå sier jeg ja takk hvis butikken vil pakke inn for meg.  

For julen skal handle om å være sammen og skape minner. Kanskje kan du bringe frem et smil når du henter frem ruskete, hjemmelaget julepynt som gjør barna flaue av å se igjen. Eller mormors gamle kromkakejern. Eller se julefilmer fra sofaen med dine barn. Kanskje du kan se etter de små tingene du ikke hadde rukket å oppfatte, om du stresset med hodet over vaskebøtten.  

Husk gi deg selv egenomsorg. Lag en liten plan for hva du kan gjøre om du trenger en liten pause for deg selv. Og la julen bestå av kjærlighet og glede istedenfor stress, smerter og dårlig samvittighet.  

Jul blir det åkke som, selv om det er lett for at den kommer som julekvelden på kjerringa, som man sier.  

God jul!  

God julehilsen fra Vibeke  

Denne nettsiden bruker cookies. Ved å gå inn på denne siden aksepterer du vår bruk av cookies.  Du kan lese vår personvernerklæring her...

Skroll til toppen