fbpx

Informasjon om bekkenleddsmerter

Hvorfor noen rammes av bekkenleddsmerter og andre ikke, vet vi ikke.  
Det fødes mellom 50.000 og 60.000 barn i Norge årlig. Av disse opplever ca. 12.000 fødekvinner bekkenleddsmerter. Av disse, så vil mellom 4-5000 kvinner oppleve at det ikke går over helt med det første. 

Bekkenet har tre store ledd: To iliosakralledd bak, og symfysen som en bruskskive, foran. Disse leddene er stramt forbundet med sterke leddbånd som hindrer bevegelighet i bekkenet. Bekkenet er et robust og solid ledd, som tåler mye. 


Det er flere strukturer i og rundt bekkenet som kan gi opphav til smerter samtidig. Hvor smertene sitter er individuelt: Over symfysen foran, over ett eller begge iliosakralleddene bak, i korsryggen, rundt baken, i lysken, i hoftene og nedover bena. 

Utover i svangerskapet blir du som er gravid naturlig tyngre. Leddbåndene som alt er blitt mer elastiske, tåler påkjenningen dårligere. Det er ofte vanskelig å fastslå hvor smertene kommer fra eller hvordan de oppstår. 
Hos alle gravide skjer det en hormonell prosess som gjør at leddbånd blir mer tøyelig og bekkenet blir mer fleksibelt.
Dette er helt normalt.  

Hva kan du gjøre? 

Tenk deg at bekkenet er en forstuet ankel. Ikke fremprovoser smerter gang på gang, dag etter dag. Da kan du forverre situasjonen. Du må altså ta konsekvensene av det kroppen forteller deg for å hindre at smerten utvikler seg og blir langvarig. Det å avlaste og bruke kroppen på en hensiktsmessig måte, lindrer og forebygger langvarige plager. 

Uansett i hvilken grad du opplever bekkenleddsmerter, er trening, avspenning, aktivitet og restitusjon viktig. 
Kunsten er å redusere plagene ved å ta hensyn til kroppens signaler, slik at du ikke utsetter deg for mer smerter enn nødvendig, samtidig som du ikke skal være redd for å bevege deg. 

Hvordan kan bekkenleddsmerter oppleves?  

Selv om en ikke kan sette fingeren på akkurat hva som er årsaken til smertene, er de reelle. Smerter i og rundt bekkenleddet kan gjøre svært vondt. Musklene kan” knyte seg” og det føles som om de står i krampe. Det er svært sjelden at disse smertene er farlige. 

Bekkenleddsmerter kan arte seg forskjellig. Noen opplever smerter når de står, går eller sitter. Andre kan kjenne på smerte når de går ned eller opp trapper. Det kan være vanskelig å reise seg opp, eller å snu seg i sengen. For noen oppleves bekkenleddsmerter så intenst at de ikke klarer de daglige gjøremål.  

Blir jeg bra igjen? 

De aller fleste med bekkenleddsmerter vil, med eller uten behandling, bli bra igjen. 
Noen får tilbakefall og noen få opplever at smertene kan komme og gå over tid. Dette er i seg selv ikke farlig eller unormalt.  

Har du plager etter svangerskapet, bør du diskutere behandlingsopplegget med fastlegen og behandleren din. Mange kvinner har nytte av å snakke med andre som er i samme situasjon. LKB har en tjeneste du kan kontakte om du føler at du står alene eller har spørsmål om bekkenleddsmerter. Du finner mer informasjon om vår tjeneste her.

Hvordan kan jeg tilrettelegge min hverdag?  

Det finnes ulike måter å tilrettelegge for å avlaste, forebygge og lindre plagene du opplever i bekkenet ditt i hverdagen.  Du kan lese mer om tilrettelegging her.

Vil du lese mer om bekkenleddsmerter kan du ta en titt på denne siden.

Denne nettsiden bruker cookies. Ved å gå inn på denne siden aksepterer du vår bruk av cookies.  Du kan lese vår personvernerklæring her...

Skroll til toppen