fbpx

Går det ikke over?

Nå har du vært igjennom svangerskap og barseltid. Du har garantert lært mye om din kropp. Hvis du fremdeles opplever bekkenleddsmerter mange måneder etter fødselen, så lurer du kanskje på hvorfor bekkenleddsmertene ikke går over når barnet er født? 

Hva kan du gjøre nå? 

Ikke mist motet- selv om bekkenleddsmertene dine vedvarer. 
Bekkenleddsmerter har vært en del av din hverdag en tid, og det er ikke uvanlig å stå på for å finne løsninger for å bli frisk og smertefri. Behold håpet, det er hjelp å få. LKB er her for å gi deg kunnskap og fellesskap. Slik at du kan ta valg for din bekkenleddhelse basert på den kunnskapen som er tilgjengelig. Du trenger heller ikke stå i det alene, vi står her sammen med deg. 

Det er tiltak du kan gjøre i hverdagen din som avlaster belastningen på bekkenet ditt. 

Noen ganger kan det lønne seg å ta en pust i bakken og se litt nærmere på hva du egentlig trenger. Tenk på hvordan du bruker kroppen. Overlat tunge løft til andre. Du kan tilrettelegge forholdene slik at barna kan komme til deg. En krakk i gangen kan avlaste deg for løft av barn og uhensiktsmessig belastning på bekkenet. 

Det kan være at du har oppdaget at stillesittende og statisk arbeid kan fremprovosere smerter. Eller for mye gange eller tunge løft i arbeidshverdagen kan gi deg økt smertenivå.  

Det er viktig med avlastning av bekkenleddene for å ikke fremprovosere smerter unødig. Tilrettelegging på arbeidsplassen er det lurt å samarbeide med din arbeidsgiver eller ditt studiested om. 

Det er ingen skam om du ikke er tilbake i din arbeidssituasjon. Din jobb er å sørge for at dine dager blir best mulig for deg.  

Du har helt sikkert knekt mange koder selv for hvordan du kan tilrettelegge for en enklere hverdag, men vil du ha ytterligere inspirasjon kan du lese mer om tilrettelegging her.  Hvordan en bruker kroppen påvirker smertene, se våre informasjonsfilmer om bruk av kroppen her. Å følge tipsene kan gi deg mindre smerter og høyere livskvalitet.

Kan du få helsehjelp? 

Antakelig har du forsøkt å søke helsehjelp, og det er fint. Veiledning for hvordan du kan bruke din kropp mest hensiktsmessig er flott.  
Ofte er det nettopp hvordan du sitter/står/går eller tørker av bordet, smører mat eller rer senger som er årsaken til at smertene fortsetter. En fysioterapeut kan gi god råd om kroppsbruk og eventuell behandling. 

Ta mannen din, eller andre som står deg nær, med til behandling og undersøkelser slik at dere kan få informasjon sammen. Finn en behandler som viser respekt for dine utfordringer og som du har tillit til, en som ser hele deg.  
For deg som opplever at du ikke har funnet din vei i behandlingsapparatet, så kan du se listen over fysioterapeuter som er spesialisert iblant annet bekkenleddsmerter og kvinnehelseproblemer fra Kvinnehelsegruppa i Norsk Fysioterapiforbund her.
Se etter «Oversikt over fysioterapeuter som behandler bekkenleddsmerter.»  

Tør du be om hjelp?  

Det å be om hjelp er en treningssak. Det kan være utforende for andre rundt å forstå hva de kan bidra med, på samme tid så kan det være vanskelig å sette ord på sine behov. Eller du er usikker på hvordan du kan søke helsehjelp. 

Podkasten Knute i kroppen tar opp temaene om det å be om hjelp i flere episoder. De kan det være nyttig å lytte til sammen med for eksempel din partner eller andre pårørende. Slik at dere kan få en bedre forståelse av hvordan det er å leve med langvarige smerter, og hvordan dere som par og familie kan få tips til å sortere dette sammen.  

Hva skjer i tankene dine?  

Når du opplever at bekkenleddsmertene er vedvarende, så kan det sette spor også i tankene dine. Det er ikke unormalt at du kan oppleve en livssorg rundt tap av livet du hadde før. Det å stå igjen når familien går på tur, det å ikke kunne trene, delta i sosiale sammenhenger, være like aktiv eller i jobb slik du var før.  

Det å ha langvarige og intense smerter over tid gjør noe med oss. Smertene går ofte utover søvnen, som igjen gjør at du blir uopplagt og mindre utholdende om dagen. Dette gjør at de fleste blir slitne, det kan påvirke humøret og evnen til å takle smerter. 
Det kan hjelpe å snakke med noen som har kjennskap til bekkenleddsmerter.  

LKB har en samtaletjeneste der vi lytter til deg og kommer deg i møte.  Du finner mer informasjon om hvordan du kan kontakte oss her.

LKB podkast “Knute i kroppen

Her er noen spesielt utvalgte episoder til deg som opplever at smertene ikke går over fra vår podkast “Knute i kroppen”. Vi tenker at du kan ha stor nytte av dem, men også av alle de andre episodene. I de gode samtalene kan du få mange gode tips og anerkjennelse for det du står i. All denne kunnskapen som deles kan være nyttig for deg for å takle det du står i best mulig. Når det gjelder det å oppleve bekkenleddsmerter er det mye de samme rådene og kunnskapen som er viktig, litt uavhengig av om du har smertene når du er gravid eller om det vedvarer etterpå. Husk at de aller, aller fleste blir bra. Kunnskap, egenomsorg og tålmodighet er stikkord for å ha det best mulig, LKB er her sammen med deg. 

Her kan du lese mer om bekkenleddsmerter:  



Information in English

Denne nettsiden bruker cookies. Ved å gå inn på denne siden aksepterer du vår bruk av cookies.  Du kan lese vår personvernerklæring her...

Skroll til toppen